Zorgen voor onze zorg

Januari 2021


Goed, 2021 daar zijn we dan. Na een jaar van ingrijpende gebeurtenissen en emotionele en financiële gevolgen voor velen, kijk ik hoopvol uit naar het stapje voor stapje terugvinden van onze vrijheid. De vrijheid om te bewegen, reizen, bijeen te komen en ondernemen. Ik zie uit naar het moment waarop we kunnen zeggen: de pandemie is voorbij. 

Helaas is het nog te vroeg om te juichen. We hebben een flinke dosis verdraagzaamheid nodig in 2021. Verdraagzaamheid is de bereidheid van ons allemaal veel te doorstaan, te verduren en stand te houden. Dat is niet gemakkelijk, maar iets waar we elke dag bewust en gedisciplineerd aan kunnen werken. Daarbij denk ik aan de enorme toewijding van artsen, verpleegkundigen, verzorgers, GGD-medewerkers en talloze andere professionals en vrijwilligers die werken in de zorg. Dag in dag uit blijven zij doorgaan met zorgen voor ons. 

Zelf kunnen we ook zorgen voor de zorg, door alle regels en beperkingen in dit nieuwe jaar te verdragen. Voor de zorgmedewerkers, voor kwetsbare mensen die nu moeten wachten op een uitgestelde medische behandeling, voor elkaar en uzelf. Ook de vaccins geven hoop om ons leven weer voorzichtig op te pakken. Hoe meer mensen zich laten vaccineren hoe beter we kunnen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Zo beschermen we de meest kwetsbare mensen, verminderen we de druk op onze gezondheidszorg en kunnen we zelf ook een beroep doen op de zorg als dat nodig is.

Irene Korting