Dankbaar voor enorme inzet GGD

April 2021

Vanuit mijn rol als wethouder volksgezondheid en GGD bestuurder met de portefeuille Covid-19 voor Flevoland, heeft de bestrijding van de gezondheidscrisis nog steeds volop mijn aandacht. Bij de aanpak zijn we voor een groot deel afhankelijk van landelijke beslissingen en uitleveringen van de vaccins. De verwachting is dat maandag 3 mei sporthal ’t Dok in Dronten wordt geopend als vaccinatielocatie. 

GGD Flevoland speelt een belangrijke sleutelrol in de strijd tegen de Covid-19 pandemie. De organisatie is het afgelopen jaar gegroeid met bijna 300 nieuwe medewerkers. Er zijn teststraten ingericht, het bron- en contactonderzoek is opgeschaald en er wordt uitvoering gegeven aan de landelijke vaccinatieopdracht. Als bestuurder zie je in deze crisis bijzondere dingen ontstaan. Zo is samenwerking tussen de ziekenhuizen, de ambulancezorg, huisartsen en de GGD hechter dan ooit. 

Dat vraagt veel van alle betrokken medewerkers van de GGD en in het bijzonder van de teams infectieziektebestrijding, regionale geneeskundige hulpverleningsorganisatie en de regionale ambulancevoorziening. Ook de adviseurs van de Gemeente Dronten die zich inzetten voor de publieke gezondheid zijn van grote waarde. Het zijn mensen met hart voor de gezondheidszorg die elkaar vinden en samen zoeken naar oplossingen en verantwoordelijkheid nemen. Deze mensen raken en inspireren mij. Zij zetten zich ondanks alle uitdagingen dag in dag uit in voor de bestrijding van het Coronavirus. 

Tijdens een GGD-webinar voor Flevolandse burgemeesters, wethouders en raadsleden sprak ik eerder deze maand over de moed, opoffering en dienstbaarheid van de GGD. Een toonbeeld hiervan is de onlangs overleden directeur van de GGD Flevoland, de heer Cees Verdam. Hij was enorm gedreven voor de publieke gezondheidszorg en verlegde grenzen voor samenwerking. Hij was kundig, doortastend en we werkten intensief samen in deze crisis vanuit het hart. Als wethouder heb ik dagelijks veel contact met mensen en ben ik dankbaar dat zovelen van hen iedere dag het verschil maken voor onze volksgezondheid. 

Irene Korting